Mikä on LFP-akku?

Litium-akkuja on olemassa monella erilaisella kemialla. LFP, eli LiFePO4 (litium-ferriitti-polymeeri) on näistä loistava yhdistelmä käyttöturvallisuutta, keveyttä ja energiatiheyttä.

LFP-akun hyödyt verrattuna lyijy- tai AGM-akkuihin ovat selkeät. LFP-akun voi syväpurkaa toistuvasti jopa 2000-3000 kertaa, sen voi ladata suuremmalla virralla, energiatiheys on noin nelinkertainen painoyksikköä kohden ja sitä on kevyt käsitellä. Lyijyakut sen sijaan eivät todellisuudessa kestä purkamista edes puoleen siitä ampeerituntimäärästä joka akun kyljessä lukee. Veneilyssä esimerkiksi pidemmän matkan siirtyminen suurella teholla taivasankkuria tai sähköperämoottoria käyttäen tuhoaa lyijyakun ennenaikaisesti.  Lyijyakku kestää lataussyklejä vain muutaman sata, jonka jälkeen se ei enää luovuta tai vastaanota virtaa kunnolla.

LFP-akuissa on nimellisjännitteestä riippuen sarjassa esimerkiksi neljä 3.2V kennoa 12V akussa ja kahdeksan 3.2V -kennoa 24V akussa. Yhden kennon jännite on täytenä 3.65V ja tyhjänä 2.5V. Näiden kennojen jännitettä suhteessa toisiinsa tasaa BMS, eli battery management system. Samalla se huolehtii ettei virta kasva liian suureksi tai akku purkaudu liian tyhjäksi ja katkaisee virran oikosulussa. Lyijyakussa tällaista suojaa tai tasausta ei ole, joka johtaa siihen että sen kuudesta kennosta heikoimman antaessa periksi, koko akku lakkaa toimimasta. 

Keskustelua lithium-akuista facebook-ryhmässä

Mihin käyttöön LFP-akku sopii?

LFP-akun edut ovat keveys ja suuri energiatiheys. Se sopii hyvin esimerkiksi veneilyn tarpeisiin jossa on paljon virtaa kuluttavia laitteita, kuten luotainelektroniikka ja taivasankkurit / keulakoneet / sähköperämoottorit. Lunar Cell -akun käyttöikä pysyy pitkänä koska kemia on suunniteltu syväpurkamista silmälläpitäen. Jos veneessä ei ole latausmahdollisuutta, LFP-akun keveys ja tukeva kantokahva tekevät akun liikuttelusta helppoa. LFP-akun sisäinen resistanssi on pieni, eli sen kyky luovuttaa ja vastaanottaa virtaa latauksessa on suuri. Tämän vuoksi käynnistysakuksi LFP-akkua ei voi varauksetta suositella, koska se saattaa vaurioittaa perämoottorin laturia liialla kuormituksella. Samoin jos perämoottori vaatii suuren virtapiikin käynnistyäkseen, saattaa BMS katkaista virran. Myös latausjännite pitää olla sopiva. Sanottakoon kuitenkin että itselläni on koekäytössä Lunar Cell 12V 100Ah myös käynnistysakkuna ja toistaiseksi ongelmitta, eikä BMS vielä missään tilanteessa ole katkaissut virtaa.

Millä LFP-akku ladataan?

Litium-akut vaativat niille sopivat laturit. Normaali lyijyakulle tarkoitettu akkulaturi ei sovellu LFP-akun lataamiseen. Periaatteessa LFP-akun voi ladata säädettävällä virtalähteellä jos tietää mitä tekee, tätä emme kuitenkaan suosittele. Akkujen lataamiseen suosittelemme Victronin latureita niiden hyvän hinnan, laadun ja latausvirran vuoksi. 12V akulle sopii esimerkiksi Victron Blue Smart IP67 Charger 12V/17A ja 24V akulle Victron Blue Smart IP67 Charger 24V/12A. Oletuksena nämä lataavat lyijyakkuja, joten Bluetooth-valikon kautta pitää akkukemiaksi muuttaa Li-Ion. Myös CTEK valmistaa litiumille sopivia latureita, mutta hinta / latausvirta -suhde on hieman huonompi.

Kaikkien litium-kemiallisten akkujen rajoituksena on että niitä ei saa ladata alle 0°C lämpötiloissa. BMS myös estää lataamisen pakkasella. Keveyden ja hyvän kahvan vuoksi Lunar Cell -akun lataaminen lämpimissä sisätiloissa ei kuitenkaan ole vaivalloista raahaamista ja kaapelit saa nopeasti sormiruuveilla irti. Virtaa akku antaa hyvin vielä -20°C lämpötiloissa.